Typetje Dolf Brouwers

Typetje Dolf Brouwers

Typetje Dolf Brouwers

Dolf Brouwers (31 augustus 1912 – 23 september 1997) was een Nederlandse komiek, zanger en televisieacteur die op latere leeftijd beroemd werd door het spelen van het personage Sjef van Oekel in de satirische televisieshows van de jaren 70 die werden uitgezonden op VPRO, geschreven en geregisseerd door Wim T Schippers, Ruud van Hemert, Gied Jaspars en Wim van der Linden.

Geboren in 1912 in Utrecht, Brouwers groeide op in Den Haag en bekleedde verschillende banen, waaronder kapper, reisgids en stofzuigerverkoper. Hij hield van operette en probeerde zonder succes een carrière als zangeres, met slechts één kleine hit. In 1972 werd hij ontdekt toen hij auditie deed als extraatje voor de Wim T. Schippers tv-show De Fred Hachéshow (hij was bevriend met de hoofdrolspeler van de show, Harry Touw), en groeide snel uit tot bekendheid. Schippers creëerde het personage Sjef van Oekel voor Brouwers, die terugkeerde in twee latere Schippers-shows, Barend is weer bezig (1972–1973) en Van Oekels Discohoek (1974).

Het van Oekel-personage was bijkomstig in De Fred Hachéshow en Barend is weer bezig, die beide Barend Servet als hoofdrol hadden, maar centraal stonden in Van Oekel’s Discohoek, waar hij de gastheer was van een muziekshow op televisie die populaire muziekprogramma’s parodieerde. het tijdperk. In Het is weer zo laat! (1974) Brouwers, destijds 67 jaar, speelt Waldo van Dungen, een onhandige en chaotische eigenaar van een nachtclub. Van Dungen, voorheen kelner bij de club, was getrouwd met een rijke bewonderaar, Gé Braadslee, die het voor hem koopt; hij hernoemt het Waldolala. [1]

Net als van Oekel en van Dungen was Brouwers een opvallend personage met een grote tv-aanwezigheid en uitgerust met een grote bril, een smoking en een “Hitlersnor”. Zijn gevoel voor humor kwam overeen met die van Schippers; beiden waren buitengewoon dol op en begaafd in het maken van woordspelingen en het gebruik van onorthodoxe en humoristische syntaxis en dictie. [1]

Brouwers nam veel Schippers-geschreven en andere liedjes op, waarvan de meeste komisch en dramatisch. Met Manke Nelis nam hij “Vis wordt duur betaald” op (# 46 in de Nederlandse hitlijsten in 1988 [2]), maar zijn bekendste nummer is waarschijnlijk “Vette jus” (“[zuurkool met] vettige jus”), een gerecht dat nog steeds met hem geassocieerd in een lied dat niet veel meer is dan een lijst met Nederlandse gerechten. Het nummer werd voor het eerst uitgevoerd op de kerstspecial van 1974 voor Barend is weer bezig; het is geschreven door Schippers, Gied Jaspars en Clous van Mechelen.

Typetje Dolf Brouwers
Typetje Dolf Brouwers